دوره الهیات قرآن محور بر مبنای قواعد قدر
معرفی دوره
مؤسسه فرهنگی – هنری “انتظار یار” با انگیزه ارتقای سطح دانش و بینش عمومی جامعه در سال ۱۳۸۵ با هدف پیوند میان میراث عظیم گذشتگان و دستاوردهای جدید علوم بشری با آموزههای قرآنی و کاربردی نمودن آنها در عرصههای مختلف زندگی با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تأسیس شد.
از آن جایی که بنده حقیر تحصیل در دانشگاه (رشته الهیات و فلسفه اسلامی) و حوزه تا سطوح عالی را تجربه نموده بودم، حاصل سالهای طولانی تجربیات و تحصیلات دانشگاهی و حوزوی، این درک مهم را برای اینجانب به ارمغان آورد که بزرگترین خلاء موجود در معرفت دینی معاصر، محور نبودن قرآن در استخراج معارف است. در همین راستا از سال ۱۳۸۵ با تاسیس مؤسسه فرهنگی انتظار یار، در جهت طراحی و اجرای رشته دانشگاهی تحت عنوان مطالعات اسلامی یا الهیات قرآن محور تلاشهای مجدانهای نمودهایم.
از ویژگیهای اساسی دوره الهیات قرآن محور، محوریت قرآن در فهم معارف دینی است، لذا انتخاب سایر دروس و سطوح آن اعم از عربی، منطق، فلسفه، عرفان، تاریخ و نظایر آن نیز در راستای هدف اصلی که همانا کشف حقایق و بایدها و نبایدهای قرآنی است تنظیم میگردد.
اولین دوره الهیات قرآن محور از سال ۱۳۸۵ به صورت حضوری برگزار گردید و با لطف و عنایت خداوند متعال تقریباً به طور کامل و با موفقیت به اتمام رسید، اما از آن جایی که علیرغم پیگیریها و تلاشهای فراوان، ثبت رسمی این رشته به عنوان یک رشته دانشگاهی به سرانجام مطلوب نرسید و در نتیجه موجب کاهش انگیزه و منصرف گردیدن دانش پژوهان غیر رسمی گردید، از اجرای مجدد دوره صرفنظر نمودیم، اما در این اثناء از اساتید و بزرگانی که طرحهای تدبری حائز اهمیت و قابل ارائه جهت تلمذ و کشف حقایق قرآنی داشتند دعوت به عمل آوردیم این امر منجر به آشنایی با دانشمند محترم و گرانقدر جناب آقای دکتر سیدعلی قادری طراح نرمافزار قدر گردید، که این نرمافزار به طور واقع با تمامی طرحهایی که تاکنون در حوزه کشف حقایق قرآن به عرصه ظهور رسیدهاند به هیج عنوان قابل مقایسه نمیباشد.
نرمافزار قدر در خردادماه سال ۱۳۷۱ توسط این دانشمند قرآنی ناشناخته معاصر با یقین به این امر که تمام حقایق عالم به صورت جزئی و کامل در قرآن تببین شده است. به عبارت دیگر قرآن الگوریتم هستی میباشد، چنانچه خداوند متعال به طور صریح قرآن را تبیاناً لکل شئ (بیانکننده همه چیز) معرفی مینماید.
استاد قادری با باور به این که قرآن تبیاناً لکل شئ است و با پشتکار فراوان و تلاشی خستگی ناپذیر به قواعدی از قرآن دست یافتند که با استفاده از آن قواعد، علاوه بر بهرههای عمومی برای تمامی افراد به صورت ذو مراتب جهت استفاده از مفاهیم قرآن، متخصصین در هر حوزهای، بایهرهگیری از این قواعد میتوانند به معارف جدید و نابی در زمینه تخصصی خویش دست یافته و در تعاملی جدی با علوم و تجارب بشری موجب گسترش آن دانش گردند، علاوه بر این که از آن جایی که قرآن به عنوان کلام الهی از علم بیپایان خدا سرچشمه میگیرد، این گشایش و گسترش هیچ زمانی پایان نخواهد داشت. همچنین از آن جایی که باور استاد بر این است که خداوند همچون هر واضع لغتی واژههای قرآنی را برای غایت مفهوم (نه فقط مصادیقی که میشناسیم) وضع نموده است، لذا تا ابد میتوان مصادیق جدیدی در حوزههای مختلف برای هر واژه کشف نمود.
استاد معظم در طول حدود ۱۲ سال در مؤسسه انتظار یار به ارائه آموزشهای قدر پرداختند، اما ما به دلیل بضاعت اندک، هرگز نتوانستیم حق این آموزش را به جاآوریم و همیشه در این حسرت بودیم که حق این روش و بهرهگیری کامل از این نرمافزار، تأسیس و شکلگیری مؤسسهای عظیم با گروههای تخصصی گوناگون است، علی هذا به مصداق “آب دریا را اگر نتوان کشید، هم به قدر تشنگی باید چشید”، اکنون در صدد برآمدیم با قرار دادن این آموزش و مقدمات آن در سایت مؤسسه و تربیت علاقمندان برای بهرهگیری از این روش تلاش اندکی نمائیم، به اینامید که روزی این نرمافزار جایگاه شایسته خود را نه تنها در میان مسلمین، بلکه تمام عالم پیدا نماید، چرا که قرآن کریم هدیهی خداوند متعال برای تمام بشریت است.
قرآن به عنوان کتاب الهی که به تعبیر پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله فاصلهی کلام آن با بالاترین کلام بشر، به میزان فاصله خدا با انسان است، ضامن تحقق سعادت فردی، اجتماعی، دنیوی و اخروی انسان میباشد و در عین حال نه تنها نزد مسلمانان، بلکه در بسیاری از حوزهها و حتی میان مدرسین علوم دینی نیز مهجور است و در حوزههای علمیه نیز نه به عنوان درس اصلی، بلکه به عنوان یک درس جنبی و به طور بسیار محدود تدریس میگردد، در حالی که میتوان با محور قرار دادن این پشتوانه عظیم و همه جانبه، احیاء كننده و مروج فرهنگ، علم، تدین و ارزشهای غنی قرآن در عرصه جهانی بود. قرن حاضر، قرن شكوفائی تكنولوژی اطلاعات و ارتباطات و عصر حاكمیتاندیشه در عرصههای مختلف علمی، فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است.
امروزه با توجه به حضور فناوری اطلاعات و رفع موانع فیزیكی در ارتباطات جوامع و با برداشته شدن مرزهای جغرافیایی، جهان به سرعت به سمت یك دهكده بزرگ جهانی در حال حركت است و در این حالت میتوان با بهرهگیری از این امکانات در دنیای پرتلاطم و پیچیده، پاسخ گوی نیازها و شبهات و همچنین ارائهاندیشههای نو با استفاده از این منبع غنی بود. آموزش مجازی رشته “الهیات قرآن محور” با بهرهبرداری از نرمافزار قدر و با توجه به ضرورت فوق میتواند قدمی در پاسخگویی به نیازهای دنیای معاصر باشد.
اهداف پرورش دانش پژوهان دوره الهیات قرآن محور مشتمل بر چهار بخش به شرح ذیل میباشد:
- توانمندسازی دانش پژوه در فهم و کشف معارف عمیق قرآن
- دغدغهمند نمودن دانش پژوه جهت پیوند میان دستاوردهای جدید علوم بشری با آموزههای قرآنی
- آشنایی دانش پژوه با اندیشهها و آموزههای دینی و قدرت پاسخگویی به شبهات دنیای معاصر با تكیه بر فرهنگ غنی و کاملکننده قرآن
- توانمندسازی دانش پژوه در راستای كاربردی نمودن معارف قرآن کریم در عرصههای مختلف زندگی
چهار ویژگی ذیل به عنوان مهمترین ویژگیهای این دوره آموزشی قابل توجه میباشند:
- قرآن محور آموزش است، لذا انتخاب تمام دروس و سطوح آن اعم از عربی، منطق، معرفتشناسی، فلسفه، عرفان، تاریخ و نظایر آن نیز در راستای هدف اصلی که همانا کشف حقایق و بایدها و نبایدهای قرآنی است تنظیم میگردد.
- قرآن به دو صورت ترتیبی شامل واژهشناسی دقیق و روش قدری و موضوعی بررسی و تدریس میگردد.
- در هر ترم تحصیلی موضوعات مهم از حقایق قرآنی، انسانشناسی(تفاوت انسان بشر آدم در قرآن)، معرفتشناسی، هستیشناسی، جامعهشناسی، حکومت، تعیین ملاک فعل اخلاقی، بایدها و نبایدهای قرآنی و … ) با استفاده از قواعد قدر مورد بررسی و آموزش قرار میگیرد.
- در راستای تسلط دانش پژوه به بهرهگیری از نرمافزار قدر، بهرهمندهای لازم از روشهای آموزشی فعال و پژوهش محور صورت خواهد گرفت.
دیدگاهتان را بنویسید